skip to Main Content
Boombeschrijving

De bladverliezende walnoten boom (Latijnse naam Juglans regia) kan een hoogte tot 30 m bereiken en kan een meer dan 10 meter brede kroon ontwikkelen. Hij vormt een ronde, half-open kroon. Bij het ouder worden krijgt de grijze stam een diep gegroefde bast. De jonge takken zijn olijfbruin en de oudere takken zilvergrijs. De schors heeft verspreide brede groeven met een ruwe textuur.

blank
blank
Geschiedenis en culturele waarde

De oorspronkelijke habitat van de boom is Centraal-Azië en strekte zich uit van Xinjiang (China) tot Oost-Turkije. De verspreiding westwaarts gebeurde in twee stappen. De eerste van deze twee stappen vond plaats in de vierde eeuw voor Christus tijdens en na de Macedonische veroveringstochten onder Alexander de Grote. De tweede stap gebeurde onder de Romeinen, die de boom verder verspreidden in het Middellandse Zeegebied en West-Europa. De boom wordt al eeuwen gecultiveerd vanwege de economische waarde van het hout en de eetbare noten.

blank
blank
Groeigebied van het door ons gebruikte walnoten hout

Groeit niet in grote aantallen in bossen of plantages, het zijn enkele stammen uit bossen
of uit tuinen van mensen uit het Noord / Noord Oostelijk deel van Bosnië.

Pilat&Pilat koopt voor de productie particulier hout aan, via kleine bedrijven. De kwaliteit is hoog, de lijnen zijn kort en voor de Bosniërs is de boomgaard van oudsher een duurzame oudedagsvoorziening. Na jarenlange oogst van de noten, raken bomen rijp voor de kap. De opbrengst van enkele bomen garandeert een winter lang inkomsten voor de familie. De jongste generatie zorgt steeds voor aanplant van nieuwe bomen en onderhoud. Van familieboomgaard tot Famylje Collectie. Een duurzaam en verantwoord proces.

blank
Kenmerken en uitstraling

Het Bosnische walnoten hout heeft een rijke donkere bruine kleur, waardoor het een luxe uitstraling heeft. Het heeft meestal een opvallende houtnerf met een mix van rechte en golvende lijnen, wat zorgt voor een interessant visueel effect. Het hout heeft een natuurlijke glans en een zijdeachtige textuur, waardoor het prettig aanvoelt en een gevoel van kwaliteit geeft.

Verschillende soorten walnoot-hout, afhankelijk van het groeigebied:
Amerikaans walnoten kenmerkt zich door een warme donkerbruine uitstraling. Soms zal er zelfs een grijsachtige, paarsachtige of roodachtige gloed te zien zijn. De houtpatronen en nerven zijn iets rustiger dan het Europees walnoot, dit heeft onder andere met de groottes van de bomen te maken. De kleur van Europees noten is daarentegen licht grijsachtig bruin tot warm donkerbruin, al of niet voorzien van een fraaie zwartachtige tekening. De kleur van Europees noten is sterk afhankelijk van de herkomst. Duits en Oostenrijks noten is meestal iets grijzer. Frans en Zwitsers noten warmer van kleur, terwijl Spaans en Italiaans notenhout weer iets lichter bruin kan zijn. Walnotenhout van de Balkan behoort tot de meest fraaie soort en kan tussen licht geel/grijs tot heel donkerbruin zijn.

hieronder ziet u drie verschillende stalen van walnoot afgewerkt met witte olie

blank
blank
blank
Duurzaamheid

Europees walnoot is een hardhout met een gemiddelde tot hoge dichtheid. Het is duurzaam en heeft een goede weerstand tegen slijtage en vervorming. Het hout is ook relatief bestand tegen vocht, wat het zeer geschikt maakt voor verwerking tot meubel. Een groot voordeel van walnotenhout is dat het niet krimpt of uitzet bij temperatuurschommelingen. Doordat de aankoop op basis van enkele stammen gaat is deze houtsoort kostbaarder dan veel andere houtsoorten. Walnoten hout kan beschreven worden als stabiel hout, dat schokbestendig, taai en buigbaar is. Het is de Rolls Royce van de meubelhoutsoorten. Onovertroffen wat betreft afwerken, schuren, draaien en snijden.

blank

standaard afwerkingen Pilat&Pilat voor walnoot

blank

WALNOOT  |  OLIE NATUREL

blank

WALNOOT  |  OLIE WIT

blank

WALNOOT  |  OLIE BRUIN

blank

WALNOOT  |  ZEEP NATUREL

blank

WALNOOT  |  BEITSLAK NR.2

blank

WALNOOT  |  LAK NR.4

blank

WALNOOT  |  SCHADUWBEITSLAK

Onderhoud

Walnoten hout vergt weinig onderhoud, wanneer je rekening houdt met de standaard adviezen die gelden voor elk houten meubel: geen hete en vochtige voorwerpen direct op het hout zetten, gebruik onderzetters. Als je vloeistoffen hebt gemorst, deze direct opruimen om vlekken te voorkomen en wees voorzichtig met scherpe voorwerpen, deze kunnen krassen veroorzaken. Verder heeft het notenhout weinig tot geen onderhoud nodig. Wilt u uw meubel toch opfrissen? Ga dan naar de onderhoudspagina op onze website voor een gepast onderhoudsadvies en via onze webshop zijn de verschillende onderhoudsproducten verkrijgbaar.

blank
Back To Top
This site is registered on wpml.org as a development site.