skip to Main Content
unieke tafel in beperkte oplage

25 jaar na dato staat bij PILAT&PILAT in 2021 opnieuw de tafel DURK. 25 keer een genummerde tafel, net als in 1996, van gedroogd iepenhout.

Gjalt Pilat zag destijds bij een houtzager in Harlingen drie meter lange, vierkante delen uit stammen. Hout van 16 bij 16 centimeter bedoeld voor restauraties aan het binnenwerk van molens. Hij nam er wat van mee. Na bewerking bleven er delen over van 13,5 bij 13,5 cm. Door plakken van acht centimeter dikte te zagen, ontstonden er kopshouten snijvlakken. Vierkante houtpatronen vormden zowel toen als nu een rechthoekig tafelblad. Gesorteerd op kleur, toont het kopshout groeiringen en lijnpatronen.

blank

Bomen zijn net mensen, allemaal anders in detail

de natuur in essentie

DURK biedt dus 25 keer opnieuw, allerlei inkijkjes in iepen. De individuele nummers staan geponst in de lange zijde, bijvoorbeeld: ‘No. 8/25’ De schuine hoek van de naar binnen vloeiende tafelranden nodigt ruim uit om plaats te nemen. Dit facet houdt DURK luchtig.

De afwerking met witte zeep zorgt niet alleen voor een verzachting in de kleurnuances. Je handen ervaren hierdoor ook een zijdezachte, gladde aanraking. Zij zijn het waarschijnlijk die namens je ogen zullen zoeken naar overeenkomstige jaarringen en noesten.

Op de hoeken lopen de tafelpoten logischerwijs met eenzelfde afmeting door. Vier bomen staan als het ware nog steeds rechtop; zoals PILAT&PILAT de natuur graag in haar essentie laat schitteren.

blank
in herkenbaar handschrift

In elke DURK is hout van een variëteit aan iepen gebruikt. Voor de eenmalige rentree van deze tafels legde Gjalt vijf jaar geleden al materiaal te drogen in de PILAT&PILAT fabriek in Bosnië. Zijn liefde voor het hout, zo geschikt om te bewerken, maakt hem tot een geduldig ambachtsman.

De langzame werkwijze spreekt de PILAT&PILAT liefhebber zeker aan. U herkent in DURK bij uitstek de duurzame werkwijze van PILAT&PILAT. Het materiaal, zo rechtstreeks van de bomen, lag rustig klaar om tot erfstuk van de toekomst te verworden.

In herkenbaar PILAT&PILAT handschrift getekend, is DURK prettig leesbaar maar zeker niet voorspelbaar. Met recht een tijdloze tafel!

Beschikbare afmetingen DURK
Lengte 2,16 meter (12 stuks)
Lengte 2,29½ meter (13 stuks)
Breedte 93 centimeter

DURK biedt dus 25 keer opnieuw, allerlei inkijkjes in iepen.

Heeft u interesse? Neem vrijblijvend contact met ons op via pilat@pilat.nl
Of bestel direct via www.pilatshop.nl wij nemen vervolgens contact met u op voor de levering.

tekst: Marijke Rolf, www.storystrikes.nl

Back To Top
This site is registered on wpml.org as a development site.