skip to Main Content
Boombeschrijving

De beuk (Latijnse naam Fagus sylvatica) kan tot 46 meter hoog worden. De stam is glad en grijs en de bast is dun. Het blad is veernervig, licht gegolfd en licht glanzend. De beuk kan goed tegen schaduw. De beukennootjes worden onder andere verspreid door eekhoorns, die ze als wintervoorraad gebruiken. De beuk gedijt goed op vochthoudende, goed doorlatende, kalkrijke, leemhoudende bodem.

Leuk weetje: Een oud Duits gezegde dat betrekking heeft op inslag van bliksem en de beschermende werking van de beuk luidt: “Vor Eichen sollst du weichen, Buchen sollst du suchen!” (Vermijd eiken en schuil onder beuken). Volgens onderzoek blijkt dat voor gemengde bossen in ieder geval op te gaan.

Verschillen binnen Europa

Verschillen beuken binnen Europa: Frans beuken kan enorme lengtes aannemen. Het beuken uit de Balkan is mooi egaal en lichtbruin, terwijl het beuken uit Denemarken heel licht en bijna wit is.

blank
blank
Groeigebied van het door ons gebruikte beukenhout

Groeit in middelhoge berggebieden in Noordoost en Centraal Bosnië. Bosnië is een van de beste groeigebieden voor Beuken. Het hout is zeer egaal van kleur en hoeft nauwelijks voorgesorteerd te worden op kleur.

blank
blank
Kenmerken en uitstraling

Het hout heeft over het algemeen een lichte tot medium bruine kleur met subtiele variaties in tinten. De nerfpatronen zijn meestal fijn en gelijkmatig, waardoor het hout een gladde en uniforme uitstraling heeft. Bij beukenhout wordt er niet echt kernhout gevormd en het spinthout is witachtig tot lichtbruin, donkerend naar lichtroze. Het hout heeft een glad oppervlak en kan goed worden afgewerkt.

blank

standaard afwerkingen Pilat&Pilat voor beuken

blank

BEUKEN  |  ZEEP WIT

blank

BEUKEN  |  BEITSLAK NR.2

Onderhoud

Voordat wij het beuken verwerken heeft het een lange en zorgvuldige droging gehad. Toch kan beuken na verwerking nog enigszins gaan werken. Belangrijk is dat u uw meubel goed onderhoud en deze met regelmaat behandeld met (witte) zeep. Beuken kan na verloop van tijd iets gaan vergelen, door uw meubel met witte zeep te behandelen kunt u dit tegengaan. Zeker in de wintermaanden wanneer de luchtvochtigheid laag is door de verwarming is het noodzakelijk uw meubel met regelmaat in te zepen. Een gebeitst beuken meubel heeft over het algemeen minder onderhoud nodig maar heeft een iets andere uitstraling dan een mooi mat gezeept oppervlak. Kijk voor een gepast onderhoudsadvies op onze onderhoudspagina’s. Via onze webshop kunt u de witte zeep bestellen.

blank
Back To Top
This site is registered on wpml.org as a development site.