skip to Main Content
onderhoud met zeep

NORMALE REINIGING

Voor het normaal onderhouden van uw meubel kunt u een zeepmengsel (uitleg onder ‘lees meer’) aanmaken en deze bewaren in een afsluitbare fles of plantenspuit, zodat het altijd klaar staat voor gebruik.

Breng het mengsel aan met een doek (vaatdoek of microvezeldoek) en zeep het hele meubel in, in de richting van de houtnerf. Laat dit ca. 2 minuten inwerken.

Daarna het meubel met een schone, vochtige doek afnemen waardoor overtollig zeep en vuil in de toplaag van het hout worden verwijderd. Het water zal zeer snel verdampen en een nieuwe zeeplaag in het hout blijft over.

WELKE VERHOUDING ZEEP + WATER MOET IK AANHOUDEN?

Het zeepmengsel bestaat uit: 1 deel zeep en 10 tot 40 delen water. De verhouding is afhankelijk van de intensiteit van het gebruik van het meubel en de kleurnuance die u wilt bereiken.

  • Bij intensief gebruik adviseren wij u een verhouding van 1:10 tot 1:30.
  • Bij minder intensief gebruik kunt u volstaan met 1:30 tot 1:40.

Vóór gebruik van een zeepmengsel van wit gepigmenteerde zeep het mengsel goed schudden of roeren, zodat het witte pigment zich goed met de zeep vermengt.

Het kan voorkomen, met name bij eiken, dat de houtvezels na de eerste keren zepen wat gaan opstaan. Het meubel voelt dan ruw aan. In het onderhoudskistje vindt u een stuk schuurpapier 400. Schuur dan gerust, in de lengte van de houtnerf, het oppervlakte weer zacht.

HOE VAAK MOET IK ZEPEN?

Het zepen dient u te herhalen, afhankelijk van het gebruik en vuil worden:

  • eet- en salontafels: 1 x per 1 tot 3 weken (neem ook regelmatig de poten mee om kleurverschil te voorkomen)
  • dressoirs en kasten: 1 x per 1 tot 3 maanden

Heeft u nog vragen? Mail gerust naar pilat@pilat.nl

zeep werkt op twee manieren

In de eerste plaats werkt zeep preventief. Na elke zeepbehandeling volgt een verzadiging van het oppervlak door de cocos- en sojavetten waardoor vuil en vocht minder kans hebben om in het hout door te dringen.

In de tweede plaats werkt de zeep ook reinigend door het vuil in de bovenste laag van het hout te verwijderen. Wanneer een gezeept meubel aan u wordt geleverd is het reeds een aantal keren gezeept en vergt het daarna regelmatig onderhoud.

De zeep (wit of naturel) is vervaardigd uit plantaardige grondstoffen zonder gebruik van kleur- en geurstoffen, conserveringsmiddelen of andere kunstmatige toevoegingen.

De zeep is uiterst geconcentreerd en dient te worden verdund met water, alvorens op het hout aangebracht te worden. Hoe hoger de concentratie zeep hoe witter/bleker het hout wordt of blijft. Hoe vaker u het zeept des te witter/bleker zal het hout worden cq blijven en des te meer bescherming voor het hout.

Vuil en vlekken kunt u verwijderen door de zeep verdund op de ruwe zijde van een schuursponsje aan te brengen en op de te reinigen plek in de richting van de houtnerf met druk, al naar gelang de intensiteit van de vlek, te schuren. Vervolgens de plek afnemen met een schone, vochtige doek. Indien nodig, een aantal keren herhalen. Aansluitend het meubel volgens normale gebruiksaanwijzing zepen met een doek.

Back To Top
This site is registered on wpml.org as a development site.