skip to Main Content

Meubelontwerper Gjalt Pilat won in 2011 de Friese vormgevingsprijs voor zijn houten tafelserie ‘Pake Sytse’.

blank
vredeman de vries prijs 2011

Pilat: ‘Voor ons bedrijf heeft het winnen van de Vredeman de Vries Vormgevingsprijs een heel positieve betekenis gehad. De ‘Pake Sytse’ is namelijk tot op de dag van vandaag onze meest succesvolle tafel. Hoewel het de duurste tafel is die we ooit in de collectie hebben gehad, wordt hij nog steeds als beste verkocht. Niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten: van New York tot Helsinki. Toen ik de prijs kreeg, werd de tafel gewaardeerd omdat het een goed ontwerp was, maar het is ook een heel goed verkopend product gebleken.

De internationale projectwereld weet ons bureau inmiddels te vinden.We staan vermeld op diverse internationale sites zoals Architonic, een platform voor architecten en designers. ‘Pake Sytse’ heeft al een fors formaat, maar we hebben nog veel grotere tafels gemaakt voor deze markt. De kleinere uitvoering is geschikt voor consumenten.

Ik was er heel trots op dat ik die prijs kreeg. Het heeft me ook wel overrompeld, het was een heel positieve verrassing. En ik denk dat de prijs vooral zo mooi is, omdat de jury bestaat uit collega’s, vakmensen, creatieven uit de wereld van vormgeving. Als die tot de conclusie komen dat jij de prijs verdient, dan voelt dat gewoon goed. De oorkonde hangt nog steeds te pronken in ons bedrijf. De Friese creatieven die ik ontmoet, weten wel dat ik de prijs gewonnen heb. De prijs leeft echter niet echt bij het grote publiek. Maar hij is ook bedoeld voor de Friese vormgevingswereld dacht ik, een prijs door en voor creatieven. Een erkenning door vakgenoten. Dat is prima. En hoe langer zo’n prijs blijft bestaan, hoe steviger de betekenis ervan is. Voor opdrachtgevers speelt het toch een rol dat een ontwerp een prijs gewonnen heeft, ook al is het een regionale prijs. Opdrachtgevers waarderen dat, het is een blijk dat het ontwerp bijzonder is.’

Tekst is uit de speciale uitgave van cultureel opinieblad de Moanne

Back To Top
This site is registered on wpml.org as a development site.