skip to Main Content
De friese klokkenstoel

In het najaar van 2010 is een tafel die geënt is op de Friese klokkenstoel opgenomen in de Pilat&Pilat Famylje Collection, onder de toepasselijke naam Pake Sytse. Dat juist deze naam opduikt in de Pilat&Pilat Famylje Collection is het gevolg van een wonderbaarlijke samenloop van omstandigheden in het Rink van der Velde jaar 2010.

Dwalen tussen grafstenen is voor mening kunstenaar en ontwerper een welkom uitstapje. Zo struinde meubelontwerper Gjalt Pilat regelmatig rondom een klokkenstoel, op een van de begraafplaatsen in zijn geliefde Friesland. Deze historische houten stellage voor kerkklokken, voornamelijk gebouwd in de noordelijke provincies, staat symbool voor ambachtelijkheid en vakmanschap. Met in je hoofd de meubelstukken die ‘in de steigers’ staan, kan het zomaar gebeuren dat een karakteristieke constructie van dit cultureel erfgoed, het nieuwe uitgangspunt wordt voor een nieuwe tafel! Het eureka moment waar iedere ontwerper van droomt.

blank
Kunst en cultuur

Twee enthousiastelingen op het gebied van kunst en cultuur ontmoeten elkaar aan het begin van dit jaar. In een hypermodern huis met vrij uitzicht over natuurgebied de Deelen, zitten bewoner en kunstverzamelaar Steven Sterk en meubelontwerper Gjalt Pilat op de praatstoel. Het meest opvallende daarbij is dat een goede praattafel ontbreekt. Pilat vertelt vol passie over een rechthoekige tafel, geënt op de klokkenstoel, op dat moment als prototype aanwezig in zijn werkplaats in Twijzel. De belangstelling van Steven Sterk is gewekt en de tafel krijgt zonder aarzelen een plek in zijn huis.

Steven Sterk is de initiator van het iepenloftspektakel Pake Sytse, een eerbetoon aan auteur Rink van der Velde en genoemd naar het gelijknamige boek. Vertolker van de titelrol in het stuk is acteur Freark Smink. Samen met kameraad Foppe de Haan bezocht Smink enkele jaren geleden de meubelfabriek van Pilat in Bosnië. Smink draaide destijds in het Bosnische bedrijf Nord Ent een korte film die hij onlangs voor publiek toonde in de showroom in Twijzel, ter gelegenheid van de opening van het nieuwe Interieurcafé. Dé plek waar nieuwe modellen uit de Famylje Collection in informele sfeer getoond worden. Daar viel Smink’s oog op de tweede tafel in de klokkenstoel serie. Een ovaal, vijf meter lang model in massief walnoot. Nog altijd naamloos, maar alweer vond een klokkenstoel tafel zijn bestemming in een Pake Sytse setting.

blank

de tafel waarin alles samenkomt: de Friese cultuur, kunst, het ambacht en familie

blank
blank
legendarische naam

In de grote Pilat familie is Pake Sytse een legendarisch figuur. Deze bijzondere waldpyk was niemand minder dan de grootvader van Gjalt Pilat en de oom van van in 2001 overleden Rink van de Velde, die bij de familie Pilat een graag geziene gast was. In 1975 was zijn ome Sytse inspiratiebron voor het hoofdpersonage Sytse Cavelier.

Het is traditie dat elk meubelstuk van de Pilat&Pilat Famylje Collection de naam draagt van een familielid uit de omvangrijke Pilat familie. De naam Pake Sytse klinkt als een klok in het hart van de klokkenstoel tafel!

De Pake Sytse tafelserie, een rechthoekig, ovaal, rond en vierkant model, kan uitgevoerd worden in eiken, walnoot en licht iepen. De tafel is behalve in de showroom in Twijzel, bij veel geselecteerde dealers van Pilat&Pilat in Nederland en België te zien.

Tekst: Ra van der Hoek

blank
Back To Top
This site is registered on wpml.org as a development site.