skip to Main Content
Boombeschrijving

Iepen (Latijnse naam Ulmus) zijn meestal middelgrote tot grote bomen met een vaasvormige (uitwaaierende) kroon. Gemiddeld wordt deze boom tussen de 30-40 meter hoog, een takvrije stam zo’n 10-18 meter, diameter 0,9-1,4 meter. Op iedere twijg groeien 2 rijen knoppen. Daaruit worden de takken gevormd die in aanleg horizontaal groeien. Iepen zijn belangrijke heilige bomen in de Himalaya en waren dat ook in Noordwest-Europa. In vroegere tijden verschafte hij voedsel voor mens en dier en in de wijnbouw werd de iep speciaal geteeld om de wijnranken te kunnen leiden. We waarderen hem nu als een taaie sierboom, ideaal voor stadsbeplanting en aanplant in open landschappen.

blank
blank
Groeigebied van het door ons gebruikte iepenhout

Groeit in lagere delen, meestal langs rivieren in het Noorden van Bosnië-Herzegovina. Afhankelijk van het groeigebied kan het heel licht van kleur zijn tot een licht roze zweem. Het spinthout is lichter dan het iets donkerdere kernhout. Het hout wordt gestoomd waardoor de kleur evenmatig verdeeld wordt.

Kenmerken en uitstraling

Licht iepen staat bekend om zijn lichte kleur en opvallende nerfpatroon. Het hout heeft een bleekgele tot lichtbruine tint met donkere aderen die een prachtig contrast creëren. Het heeft een fijne textuur en een rechte, gelijkmatige nerf. Iepenhout is vast, taai, vrij licht en meestal gelijkmatig van structuur. Licht iepenhout kan enkele kleine (zwarte) knoesten en natuurlijke markeringen bevatten die het hout een vleugje authenticiteit geven. Deze onvolkomenheden zijn echter over het algemeen minimaal en dragen bij aan de charme en het karakter van het hout, zonder afbreuk te doen aan de algehele esthetiek.

hieronder ziet u drie verschillende stalen van licht iepen afgewerkt met witte zeep

blank
blank
blank
blank

standaard afwerkingen Pilat&Pilat voor licht iepen

blank

LICHT IEPEN  |  ZEEP WIT

blank

LICHT IEPEN  |  BEITS LAK NR. 2

blank

LICHT IEPEN  |  OLIE BRUIN

Onderhoud

Voordat wij het licht Iepen verwerken heeft het een zorgvuldige droging gehad. Licht iepen is hard en taai en over het algemeen minder gevoelig voor scheuren en barstjes. Het hout is behandeld met zeep of olie die de natuurlijke kleurnuances nog mooier ophalen. Ga naar de onderhoudspagina op onze website voor een gepast onderhoudsadvies en via onze webshop zijn de verschillende onderhoudsproducten verkrijgbaar.

blank
Back To Top
This site is registered on wpml.org as a development site.