skip to Main Content
Boombeschrijving

Een eikenboom (latijnse naam Quercus petraea) kan een hoogte van 18-30 m, maximaal 45 m bereiken. De rechte takvrije stam is maximaal 15 m lang en heeft een diameter van 1,2-1,8 m. Eiken kunnen, als de omstandigheden goed zijn, gemakkelijk tweehonderd jaar oud worden.

blank
blank
Rijke geschiedenis en culturele waarde

Het is een houtsoort die al eeuwenlang wordt gebruikt in Europese bouw- en meubeltradities. Denk aan historische kastelen, landhuizen en ambachtelijke meubelstukken. Het heeft een intrinsieke verbondenheid met de Europese cultuur en roept een gevoel van traditie en erfgoed op. Een ware klassieker.

blank
blank
Kenmerken en uitstraling

Eiken heeft een warme, rustige uitstraling. De textuur is meestal fijn en gelijkmatig, met een subtiele nerf die zichtbaar is op het oppervlak. Deze nerfpatronen kunnen variëren van rechte lijnen tot licht golvende patronen, waardoor het hout een uniek karakter krijgt. Het oppervlak kan ook kleine noesten bevatten, wat bijdraagt aan de natuurlijke uitstraling. Kenmerkend voor eikenhout is zijn duurzaamheid en sterkte. Het is een hardhoutsoort met uitstekende weerstand tegen slijtage, waardoor het zeer geschikt is voor meubels, vloeren en andere intensief gebruikte toepassingen. Het hout heeft een hoge dichtheid en is daardoor minder gevoelig voor krassen en deuken, waardoor het lang meegaat en zijn schoonheid behoudt.

blank
Groeigebied van het door ons gebruikte eikenhout

Eiken groeit in middelhoge berggebieden in Noordoost en Centraal Bosnië. Het heeft in vergelijking met andere eikenhoutsoorten een veel fijnere structuur en is iets harder. Bosnisch eiken is iets lichter van kleur dan standaard eiken.

hieronder ziet u drie verschillende stalen van eiken afgewerkt met witte zeep

blank
blank
blank
blank

standaard afwerkingen Pilat&Pilat voor eiken

blank

EIKEN  |  ZEEP WIT

blank

EIKEN  |  OLIE WIT

blank

EIKEN  |  LAK NATUREL

blank

EIKEN  |  BEITSLAK NR.2

blank

EIKEN  |  BASALT LAK

blank

EIKEN  |  SCHADUWBEITSLAK

blank

EIKEN  |  RAL 9004

Onderhoud

Zoals eerder genoemd heeft eikenhout een hoge dichtheid en is daardoor minder gevoelig voor krassen en deuken, waardoor het lang meegaat en zijn schoonheid behoudt. Toch kunt u na enige tijd uw meubel op willen frissen. Afhankelijk van de gekozen afwerking kunt u uitgebreid onderhoudsavies vinden op onze onderhoudspagina’s. Waar u bij eiken specifiek rekening mee moet houden is dat het bij extreme temperatuurschommelingen en een te droge omgeving scheurtjes kan vertonen. Deze trekken echter weer dicht bij het herstellen van de luchtvochtigheid en een aantal keer extra behandelen met een onderhoudsmiddel (extra verzorging is aan te raden in de wintermaanden). Verder heeft eiken een hoog looizuurgehalte waardoor het kan gaan corroderen als het in contact komt met ijzer. Deze zwarte vlekken zijn goed te verwijderen met een speciaal behandelingsmiddel hiervoor. Dit is verkrijgbaar in onze webshop.

blank
Back To Top
This site is registered on wpml.org as a development site.